Påminnelse om regeringsoduglighet

Blogginlägg

För några dagar sedan fördes statsminister Stefan Löfvén (S) akut till sjukhus. Dessbättre visade det sig att det inte stod så illa till med hälsan, men sviterna av det korta sjukhusbesöket kom ändå att ge regeringschefen huvudvärk.

Dagens Nyheter grävde nämligen fram att Sveriges vice statsminister, miljöministern Åsa Romson (MP), inte är ställföreträdande statsminister. Vid regeringschefens frånvaro är det istället utrikesminister Margot Wallström (S) som leder regeringen. Detta i kraft av hennes flera tjänsteår som statsråd.

Personligen känner jag inget större förtroende för Romson, vars ministergärning mest har präglats av det grälla ljuset av återkommande klavertramp. Jag känner också viss tillförsikt i att sossarna trots allt vill begränsa MP:s utrymme. Men detta till trots är Romson utsedd till vice statsminister och svenska folket har därmed anledning att förvänta sig att hon också är ställföreträdare. Ingen har meddelat att Löfvén devalverat titelns värde till att vara ceremoniellt och symboliskt. Även MP:s riksdagsledamöter blev yrvaket upprörda över nyheten att deras främsta företrädare inte är tvåa i regeringshierakin.

Att det råder oklarheter kring ledarskapet i regeringen är allvarligt. I en demokrati ska ledarstrukturerna vara öppna och väl kända. I händelse av kris bör inte svenska folket vara beroende av att Dagens Nyheter berättar om vem som svarar för den yttersta politiska ledningen. Detta har fungerat väl tidigare. När statsminister Olof Palme (S) mördades 1986 var det självklart att den vice statsministern Ingvar Carlsson (S) tog över ansvaret för regeringen i det traumatiska och kaotiska läge som mordet framkallade. Under Fredrik Reinfeldts regeringar var det först Maud Olofsson (C) och sedan Jan Björklund (FP) som var vice statsminister och ställföreträdare. Detta på riktigt.

Nu blir det konstitutionsutskottets sak att granska om statsministern har brutit mot regeringsformen. Schabblet och käbblet kring Löfvéns märkliga utnämningspolitik är ännu en besvärande påminnelse om det nuvarande sosseriets regeringsoduglighet.

 

Tappade uppkopplingen