Pedagoger är inte poliser

Blogginlägg

Idag rapporterar media (DN, SvD, SVT m fl) om en dom beslutad av Gällivare tingsrätt. En lärare nekas skadestånd efter att ha misshandlats av en elev. Förklaringen är, enligt tingsrätten, att yrket kan jämföras med att vara polis. Pedagog = polis?! Det låter alldeles fantastiskt galet!

Jag utgår från att domen överklagas. För den är inte bara ett hån mot den drabbade läraren, utan också ett hot mot allt vad trygghet, ordning och reda i skolan heter.

I december presenterade Arbetsmiljöverket en rapport om Rydskolan här i Skövde. Myndigheten konstaterade att “gränserna för vad som är tillåtet tänjs hela tiden […] vilket leder till att fler och mer allvarliga incidenter och händelser förekommer under skoltid”. Det är inte okej! Skolan ska vara en plats där en god och stabil värdegrund byggs, vårdas och upprätthålls. Med detta arbetar vi nu i Skövde, liksom säkerligen i många andra svenska kommuner.

Ordning och respekt är en förutsättning för att trygghet och studiero ska råda. Brottslighet på våra skolor ska polisanmälas! Unga lagöverträdare måste möta en samlad och kraftfull reaktion från samhället. Om dagens dom står sig, innebär det att det blir mer eller mindre värdelöst att polisanmäla. Det blir också knepigare att som lärare gör de ingripanden som skollagen föreskriver, om man inte känner att man har samhällets och lagens stöd och skydd. Då är vi verkligen på både ett sluttande plan och en hal is.

Om inte domen rivs upp i högre instans, måste lagarna självfallet omarbetas!

8 Replies to “Pedagoger är inte poliser”

 1. E Zimmerman skriver:

  Efter att ha läst domen vet jag att läraren arbetade med att hålla ordning, ungefär som en ordningsvakt på ett disco. Därför kan det vara korrekt att jämföra läraren med ordningsvakter och poliser. Beträffande misshandel och hot så var detta knappast av annan art än vad som kan förväntas förekomma i situationer som den nu aktuella. Språkbruket kanske inte var det som skolan lär ut med det visade tydligt att eleven var missnöjd med lärarens agerande och att eleven med både ord och handling gjorde omgivningen uppmärksam på sin belägenhet. Det vore kanske bättre att skolan lärde elever att hantera situationer som den som beskrivs i domen istället för att gå till tings.

 2. Thove skriver:

  Även om det på något vis känns… rimligt (?) att man inte kan bötfälla alla gånger som våld förekommer i skolan så är det fel att säga att en lärares jobb går att jämföra med en polis eller ordningsvakt. Det är verkligen att skicka ut fel signaler. Ska de inte få en sådan utbildning då? Eller utrustning?

 3. Erik Andersson skriver:

  Instämmer i det du slår fast i första stycket. Övrigt kan diskuteras.

  En annan sak som bör vara av intresse för dig har du här:

  http://www.skolaochsamhalle.se/tavlan/bo-malmberg-eva-andersson-john-osth-skolval-for-vem/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+SkolaOchSamhlle+%28Skola+och+Samh%C3%A4lle%29

 4. Sanity skriver:

  Det kanske är dags att låta Tjänstemannaskydd verkligen betyda något? (Jag menar, det var ju myndighetsutövning så det måste väl vara tillämpligt här. Eller?)

  Att låta det automatiskt innebära högre straffgrad för varje förseelse?

  Bara en tanke.

 5. Peter skriver:

  Givetvis ska läraren ha skadestånd. Men vad säger att poliser och ordningsvakter inte ska ha skadestånd?
  Ingen ska behöva tåla att bli slagen på någon plats i ett modernt samhälle.

 6. Anders G skriver:

  Visst är det en fråga om tolkning. Och jag menar att tolkningen är alldeles orimlig. “Misslyckandet att ta hand om en stökig elev” var ju faktiskt fråga om misshandel.

  Jag tycker att det är viktigt att vuxna i skolan ingriper mot stökiga elever till skydd för andra. De ska kunna göra det i förvissning att de har samhällets stöd och skydd. Den lagliga grunden för detta är sannolikt ytterst nödvärnsrätten.

 7. Wunder skriver:

  Varför skall lagarna ändras? Står väl inget i lagarna om detta. Detta är en tolkning.

  Och tolkningen är dessutom inte 100% orimlig. Det vore ju ganska konstigt om man fick skadestånd varje gång man misslyckas med att ta hand om en stökig elev.

  Men – som du mycket riktigt påpekar – lärarna har inte polisutbildning … inte ens ordningsvaktsutbildning.

  Och då bör de kanske inte ingripa mot stökiga människor, utan kontakta just polisen.

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen