Pedagogiskt partiledartal

Blogginlägg

Fredriks sommartal

Sommaren är inte slut. Om detta har vi den senaste veckan fått några påminnelser, när olika partiledare avfyrat sina sommartal. Idag var det Moderaternas Fredrik Reinfeldts tur. Han talade i Gustavsberg utanför Stockholm. Jag var inte där – jag avnjuter helgen hemma i Skövde – utan fick nöja mig med att följa det på nätet.

Det var lite synd det, för det verkar ha varit ett bra tal och en hög stämning! En passage var alldeles lysande pedagogisk, tydlig och medryckande. Det var när statsministern med ett stort cirkeldiagram visade vilka människor i Sverige som får sänkt skatt med Moderaternas politik. Det är de med ytterst normala inkomster. Alltså de allra flesta! Således helt tvärtemot det som oppositions- och S-ledaren Stefan Löfvén högljutt brukar hävda, när han talar om Moderaternas politik. Fredrik avslöjade Löfvén och Socialdemokraterna som bluffmakare och hycklare .

Vänsterpartierna själva saknar ju å andra sidan en gemensam politik att regera efter, om de till äventyrs skulle vinna valet 2014. I fråga efter fråga har dessa partier spretande viljor och prioriteringar. Det gäller nationellt, det gäller regionalt och det gäller lokalt här i Skövde. Den som röstar på S, V eller MP vet inte vad man får förrän efteråt. I Västra Götaland är facit att en röst på S 2010 var en röst på MP, för det är detta parti som med sin tillväxtfientliga politik dikterar villkoren i regionen. Det var det ingen som berättade före regionvalet.

Möjligen är det därför så att det är lättare för Löfvén och vänsterpartierna att tala om Moderaterna och Alliansen. Men någon gång måste de rimligtvis avslöja något om vänsterkollektivets sammanlagda politik kan tänkas vara för något. Låt täckelset falla!

LÄNKAR

Reinfeldts skyltattack – Aftonbladet TV 17 AUG 13
Hela talet kan du se här

Tappade uppkopplingen