Pinsamt, Juholt och Ahlin

Blogginlägg

Svensk media domineras idag så klart av den väntade tillökningen i HKH Kronprinsessans familj. Det är en glad och positiv nyhet för Sverige!

En inte lika glad nyhet står att läsa i SvD; Försvarsalliansen NATO har slutligen meddelat Sverige att det inte finns behov av någon bordningsstyrka. Sedan den politiska överenskommelsen mellan regeringen och Socialdemokraterna i juni ingår en sådan styrka som en del i det svenska truppbidraget i Libyen-insatsen.

Bordningsstyrkan var ett politiskt krav från Håkan Juholt (S) för att överhuvudtaget stödja ett fortsatt svenskt deltagande i den NATO-ledda insatsen. Tillsammans med den utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin (S) meddelade han att den svenska flygspaningsinsatsen var överdimensionerad i förhållande till behovet. Det som verkligen behövdes i Libyen var nu en bordningsstyrka för att upprätthålla vapenembargot, menade herrarna.

Sedan dess har det pågått febril aktivitet för att hitta ett land, som är berett att bistå med fartyg att basera bordningsstyrkan på. Något sådant har inte hittats. Inga länder har visat intresse för detta och NATO har uppenbarligen inte sett något behov av det. Kort sagt gör den samlade militära och politiska ledningen i NATO och de i insatsen deltagande nationerna en helt annan bedömning än herrarna Juholt och Ahlin.

Det är riktigt generande pinsamt för de två senare, men tyvärr också för hela Sverige.

Etiketter

Tappade uppkopplingen