Rättsstaten får inte backa

Blogginlägg

Två gånger har Västtrafiks bussar attackerats i Södra Ryd i Skövde. I onsdags besköts en buss med vad som förefaller vara ett luftvapen. Natten till lördagen kastade någon sten mot ett fordon. Dessbättre har attentaten inte resulterat i personskador. Men vandalerna har ändå åstadkommit stor skada. Nu ställer nämligen Västtrafik in all busstrafik till stadsdelen. Även mitt på ljusan dagen.

När busstrafiken upphör kan det uppfattas som att rättsstaten retirerar och låter några ansiktslösa (förmodar jag) pojkar i komplett avsaknad av förnuft och empati diktera villkoren. En stadsdel med 7500 invånare blir plötsligt utan den grundläggande samhällsservice som kollektivtrafik är. Hyggliga människor som arbetar och betalar skatt har verkligen rätt att förvänta sig en annan reaktion.

Istället för att läsa uttalanden från en pressinformatör på ett bussbolag, borde de få höra en företrädare för Polismyndigheten myndigt förklara; “Nu tar vi tag i det här. Omedelbart! Vi kommer att vara närvarande, leta reda på busarna och stoppa ofoget. Vi tänker inte tolerera att några dumma ungar tar en hel stadsdel som gisslan”. Men den berättelsen finns ännu inte att läsa. Istället får vi läsa att Polisen har lagt ned undersökningen av det första attentatet. Detta då det saknas misstänkta och det saknas vittnen.

Jag anar att Skövde kommun förbereder flera åtgärder och i nästa vecka kommer att möta företrädare för både Polisen och Västtrafik. Det är både nödvändigt och bra. Det är viktigt att det kommer starka och tydliga signaler från ett sådant möte: “Vi backar inte. Vi ger oss inte. Kommunen och myndigheter samverkar för att Skövde ska vara tryggt överallt”.

På torsdag kommer det att ske ett informationsmöte om kvällsvandring i Södra Ryd. Det är ett utmärkt sätt för invånarna att själva engagera sig för att göra stadsdelen tryggare. Det är ett bra att ansvarskännande vuxna tar sig an att hålla ett öga på de juniorer som ränner ute, när mindre ansvarskännande föräldrar inte har förmåga att hålla ordning på sina egna avkommor.

Men detta goda initiativ, liksom kommunens övriga, måste stödjas av ökad polisiär närvaro. Rättsstaten måste visa närvaro, upprätthålla trygghet, lag och ordning och skydda vanliga, hederliga människor. Inte vika en tum. För då vinner drägget och då blir det värre. Kan inte staten fullgöra sitt åtagande, måste den skyndsamt bana väg för kommunal ordningspolis.

LÄNKAR:

Bussbolaget: Det drabbar alla – Skövde Nyheter 04 mars 2017
Buss beskjuten i Södra Ryd – 01 mars 2017
Ge kommunerna rätt att anställa polis – Skövde 21 februari 2017
Blogg: Tuffare tag mot unga ligister – 05 januari 2017

Tappade uppkopplingen