Redo att ta över

Blogginlägg

Idag ledde jag som gruppledare den M-delegation som uppvaktade det avgående kommunalrådet Tord Gustafsson vid den av Skövde kommun arrangerade avtackningen.

Jag talade om de stora framgångar som Tord med glädje och stolthet kan se tillbaka på. Skövde växer så att det knakar. Det gamla målet om 50 000 invånare är uppnått. Idag har vi det angenäma problemet att knappt hinna med att trampa fram bostäder för alla som vill bli skövdebor. Kommunen strävar i sin vision för 2025 mot att nå 60 000 invånare.

Skövde har under samma period fått flera fina utnämningar och priser. Alliansens arbete för att gå från en gammaldags industri- och lantbrukskommun till att bli en framtidsinriktad kunskapskommun har uppskattats och uppmärksammats.

Jag erinrade också om att det var under Tords ledning Moderaterna tog steget från att ha varit Centerns till synes eviga lillebror, till att vara det ledande allianspartiet. Tord har som galjonsfigur i det lokala valet överträffat de valresultat som både Bo Lundgren (2002) och Fredrik Reinfeldt (2006) levererade. Tord har varit den starke, lokale ledare som partiet nu i sin nationella valanalys vill se mer av.

Även om det är vemodigt att Tord och flera av våra namnkunniga och rutinerade förtroendevalda nu med rätta tackar för sig och kliver av, känner jag en viss förtjusning över att det nu är dags för “oss nya” att ta över.

Det är lite som vid en hand over vid en utlandsmission. Man går då under en tid vid sidan av sin företrädare och förundras över alla kunskaper denne hunnit ta till sig. Han (för jag har bara avlöst manliga kollegor) vet läget, kan de konstiga namnen på alla olika byar och hittar i terräng som förefaller vara väglös. Man känner då inledningsvis en trygghet i att denne svarar för ruljansen och oroas en smula för hur det ska gå när man själv en dag ska ta över ansvaret. Men så kommer man till en punkt när man när det vänder. Man känner sig trygg och har tillräcklig koll för att veta att man verkligen kommer att fixa uppgiften. Man känner istället iver att ta över! Man längtar till dagen då företrädaren går åt sidan och åker hem och man själv får ta steget fram och ta befälet.

Så känner jag nu! Varmt tack till Tord, Hergus, Anna-Britta och Göran med flera! Ni har varit fantastiska och jag kommer verkligen att sakna er! Men jag är också fullt övertygad om att jag och kamraterna i den nya M-laguppställningen kommer att fylla tomrummet efter er! We’re ready to take over!

Etiketter

Tappade uppkopplingen