Regeringskris?

Blogginlägg
V säger sig tillskynda en misstroendeförklaring mot regeringen Löfvén. Eftersom M, KD och SD – förvisso av andra skäl än V – vill fälla den regering som aldrig borde ha tillträtt kommer de att rösta för en misstroendeförklaring. I så fall kommer regeringen Löfvén att fällas i riksdagen.
Nu är det ju emellertid så att vi inte idag med säkerhet kan säga att en sådan omröstning verkligen kommer att äga rum. Statsministern, Annie Lööf och MP:s språkrör kan ju ägna helgen åt att förhandla fram en reträtt ur denna situation. Fast “förhandla” kommer då att ersättas med ett annat verb, för att förhandla med V vore ju, enligt JÖK-retoriken, något otänkbart och klandervärt.
Men om så ej sker kommer alltså riksdagen under nästa vecka att rösta bort Stefan Löfvén. Kommer då en ny statsminister att utses istället? Nej, sannolikt inte. Vänsterpartiet har ju tydligt deklarerat att det ej avser att stödja Ulf Kristersson (M) som regeringsbildare. Kommer det att bli extraval? Nej, sannolikt inte. Det lär inte vara tillräckligt många i riksdagen som vill ta den risk som ett extraval innebär bara ett år före det ordinarie valet ska hållas.
Så vad händer då? Efter ett antal piruetter och märkliga turer kommer Stefan Löfvén ånyo utses att till statsminister. Möjligen tvingas S, V och C att förhandla (fast uttrycka det med ett annat verb) med V och göra eftergifter för att ro det hela i hamn. L kan i alla fall formellt lösgöra sig från sin numera oönskade JÖK-bindning till den rödgröna röran och renodla sin oppositionsroll.
Sedan fortsätter Stefan Löfvén i ännu ett år. Ännu ett helt förlorat år. Den 11 september 2022 får väljarna chansen att rösta bort S och dess stödpartier. Måtte de ta den. Sverige behöver en regering som förmår att ta tag i landets problem. På riktigt.
Tappade uppkopplingen