Rest in peace, Iron Lady

Blogginlägg

Margaret_Thatcher

Idag, fast nu har det blivit igår, kablades nyheten om den förre engelska premiärministern Margaret Thatchers bortgång ut över världen. Det är 23 år sedan hon lämnade ämbetet som premiärminister i Storbritannien. Men hennes bortgång uppmärksammas och berör människor. Medierna fylls av runor och kommentarer. Margret Thatcher var inte en politiker i mängden. Hon var en utomordentligt stark och värdeburen, politisk ledare. Det gav henne positionen som Storbritanniens första kvinnliga premiärminister. Genom tre valsegrar lyckats hon inneha ämbetet längre än någon annan på 1900-talet. Enastående bedrifter.

Andra med mycket större kunskaper om engelsk politik än jag har idag skrivit om Thatchers person och gärning. Hur hon med en tuff politk räddade Storbritannien från en hotande kollaps av grekiska mått. Hur hon genomförde målmedvetna och framgångsrika avregleringar och privatiseringar av statligt ägda bolag. Hur hon stenhårt slog tillbaka den argentinska ockupationen av de fjärran belägna Falklandsöarna. Hur hon, tillsammans med USA:s president Ronald Reagan, stod upp mot och besegrade Sovjetdiktaturen i det kalla kriget.

Allt det där som gjorde att hon vann min beundran, när mitt politiska medvetande vaknade i slutet av 1980-talet. För mig och många av oss som var MUF:are då var Margaret Thatcher något av en ikon. En stark, demokratisk ledare som med djupaste övertygelse principfast stod upp mot allt vad socialism hette. Detta i ett Europa som var brutalt delat av en järnridå som skilde väst från öst, där någon kilometers minfält skilde fria länder från förtryckta och där den främsta säkerhetsgarantin var stormakternas kärnvapenparaply över kontinenten. Jag minns att jag var sorgsen när hon slutligen utmanades och utmanövrerades 1990.

“Hon var en ledare för sin tid”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt mycket klokt idag. En sjusärdeles ledare, skulle jag villa tillägga! Rest in peace, Lady Thatcher.

LÄNKAR:

SvD om Margaret Thatcher (08 APR 13)
The Telegraph (08 APR 13)
SvD:s samling av YouTube-klipp (08 APR 13)
Conservatives (08 APR 13)
Gunnar Hökmark om Thatcher (08 APR 13)

2 Replies to “Rest in peace, Iron Lady”

 1. Joakim Sjölin skriver:

  – From 1979 to 1987, the number of Britons living in poverty (defined as living on less than half the national average income) doubled, from roughly 10% to 20% of the whole population.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_the_United_Kingdom

 2. Donald McKay skriver:

  Herr Johansson, Jag måste först säga att Dame Margaret Thatcher var premiärminister i Storbritannien och Nordirland inte bara England. Jag bott i Skottland under hennes 3 mandatperioder såg jag 30% av Skottlands tillverkningsindustrin försvinner i 3 år, människor förlorar sina jobb i stort antal, småföretag går i konkurs och splittring bland folket inte sett sedan unionen av parlamenten i 1707 . Hennes oflexibel penningpolitiken ledde till morgage andelen 16% (jag vet eftersom jag betalar denna kurs) och contibuted starkt till den höga återbördande andelen bostäder. Än idag arvet från hennes politik kan ses i de brutna samhällen de tidigare properous industriområdena i Fife och Ayshire där Thatchers politik bröt familjer, bröt samhällen, tog bort alla chanser till arbete för personer över 50 år. Är det inte konstigt att hon inte sörjde i Skottland eller ens av många i Nordirland där hennes “envisa” politik har lett till några av de värsta överdrifterna i de “problem”
  Det skulle vara mycket intressant att se vad som skulle hända om de “moderata” beslutat att genomföra Thatchers docrine i Sverige. Jag kan tryggt förutsäga att de skulle vara i den politiska vildmarken under många år om de var så dumt.
  Yours Donald McKay

Kommentarer är stängda

Etiketter

Tappade uppkopplingen