Röd gris i säck?

Blogginlägg

Det är fullbordat. Den S-MP-regering som C och L i september medverkade till att avsätta, ser de nu till att återinstallera. Vänsterpartiet skulle enligt “Januariöverenskommelsen” hållas bortom allt inflytande. Det var en uppenbar omöjlighet, eftersom stödet från detta ytterlighetsparti var och är en förutsättning för att S-MP-regeringen alls skulle komma till stånd.

Jag har under de senare dagarna mött flera liberaler och centerpartister som beklagar händelseutvecklingen. Hedervärda, borgerligt sinnade människor som oroas över att deras partiledningar – låt vara indirekt och med Löfvén som ombud – valt att knyta band med ett extremt vänsterparti.

Återstår att se vad som kommer ur detta. Den som förväntar sig att Socialdemokraterna plötsligt ska transformeras till ett frisinnat parti med en liberal agenda lär bli besviken. Igen. Sossarnas betalning för liberalers och centerpartisters enorma svek är högst sannolikt ändlösa utredningar. Ingen output. Inga resultat.

Att döma av Jonas Sjöstedts (V) uttalande under dagen är det för övrigt inte längre givet att det är den av C och L framförhandlade januariöverenskommelsen som ligger till grund för Stefan Löfvéns regering. Sjöstedt avslöjade att det finns ett hemligt avtal mellan den blivande statsministern och vänsterledaren. Men det är som sagt hemligt. Sveriges folk ska inte medges någon insyn. Vi får inte veta hur det extrema Vänsterpartiet ska tillåtas att påverka den svenska politiken. Har Annie Lööf och Jan Björklund fått läsa pappret? Har de hållits utanför eller låter de sig hållas utanför? Köper de den röda grisen i säcken?

Regeringsprocessen har hittills utmärkt sig genom att vara långsam. På upploppet har den övergått till att vara direkt bisarr. Det är inte rimligt att ett extremt ytterlighetsparti sluter ett hemligt avtal med Sveriges tillträdande regeringschef. Det var ju bland annat detta parti som Annie Lööf och Jan Björklund dyrt och heligt lovade att hålla utanför. Ännu ett tarvligt svek denna svekfulla vinter.

Tappade uppkopplingen