Röd statsminister med blå budget

Blogginlägg

Så har då partiledarna för S och V avslutat förhandlingarna och skakat hand. En justering av bostadstillägget för pensionärer med låg pension blev Nooshi Dadgostars byte. Vänsterpartiet ger därmed grönt ljus för Magdalena Andersson (S) som statsminister. Eller snarare gult, eftersom Vänsterpartiet aviserat att de i voteringen trycker gult och avstår från att delta i beslutet. Då det räcker för en statsminister att inte ha en majoritet av riksdagsledamöterna emot sig är det tillräckligt för att bli vald.

Centerpartiet har ju tidigare meddelat att det på samma sätt släpper fram Andersson som statsminister. Annie Lööf krävde däremot ingen motprestation för detta, utan lade sig mer eller mindre platt för Miljöpartiets befängda skogspolitik och förlamande idéer om strandskyddet. Även om det i efterhand måste kännas snopet för Lööf att ha sålt sig så billigt, för att inte säga gratis, lär hon knappast kunna ändra sig nu. Då tappas ansiktet i än högre grad.

För nog har Annie Lööfs nuna hamnat på sniskan under de senaste veckornas parlamentariska villervalla. Centerpartiet har ju både motiverat och villkorat sitt stöd för S-MP-regeringen med att inga förhandlingar ska tillåtas föras med ytterlighetspartiet V. Nu har regeringen förhandlat med detta parti under flera dygn. Dadgostar har, fullt rimligt, krävt att förhandlingar med V fortsättningsvis ska ske för att S-MP-regeringen ska kunna räkna med partiets stöd.

Återstår för S gör att övertyga den ur V sprungne vilden Amineh Kakabaveh att också använda sin gula knapp. Det förefaller inte vara en stor sak eftersom även hon tidigare har gjort utfästelser i den riktningen. Att Magdalena Andersson blir rikets nästa statsminister är således en riktig lågoddsare.

Redan på onsdagens eftermiddag väntar dock nästa spännande moment i riksdagen. Då ska kammaren besluta om statsbudgeten. Huvudförslaget är M-KD-SD-budgeten som finansutskottets majoritet står bakom. Vänsterpartiet har idag meddelat att det i slutvoteringen avser att stödja S-MP-regeringens förslag till budget. Återstår då att se hur Centerpartiet kommer att förhålla sig. Om Centerpartiet avstår från att rösta i slutvoteringen om budgeten kommer den nye statsministern Magdalena Andersson (S) få finna sig i att styra riket med en borgerlig budget under valåret 2022.

Det förefaller också vara det mest sannolika scenariot. Om Centerpartiet istället skulle rösta för en S-MP-budget skulle det innebära att partiet tog ett definitivt och oåterkalleligt skutt in i vänsterburen. Det vore ännu ett svek mot de C-väljare som 2018 trodde sig rösta borgerligt. Det vore en tydlig signal om att en röst på C i valet 2022 är en röst på S, MP och V. Med mindre än 300 dagar kvar till valdagen vill knappast centerpartisterna göra det så krångligt för sig. Det är illa nog som det redan är.

LÄNK:

Regeringen och Vänsterpartiet överens – SVT 23 november 2021

Tappade uppkopplingen