Rör inte föräldraförsäkringen

Blogginlägg

Idén om kvotering tycks vara högsta politiska mode i den svenska borgerligheten. Tidigare har jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (Fp) förslagit könskvotering av ledamöterna i kommunala bolagsstyrelser. Idag toppar Centerpartiets partistyrelse med att föreslå kvotering av föräldraförsäkringen. Eftersom det (tack och lov) är avsevärt fler människor som är föräldrar än ledamöter i kommunala bolagsstyrelser, så är Centerutspelet avsevärt mycket allvarligare.

Jag är emot kvotering och kollektivism i alla former! Jag ogillar social ingenjörskonst och tycker det är direkt osmakligt när en politisk elit, förvisso säkert välmenande, men än mer bryskt, klåfingrigt och skrupelfritt ger sig rätten att övertrumfa beslut som fattats – och ska fattas – vid familjers köksbord. Centerpartiets partistyrelse anser sig vara bättre skickad att precisera hur föräldrarna ska ordna tillvaron med sina barn, än föräldrarna själva. Styrelsen anlägger ett makroperspektiv på en fråga som rör det mest mänskliga och nära.

Frågan om kvotering av föräldraförsäkringen är uppe på agendan nu och då. Oftast, men tyvärr ju inte alltid, kommer initiativen från vänsterhåll. Senast den var på tapeten var i valrörelsen 2010. Lars Ohly (V) la då grundstenen för vänsterns tillbakagång, genom att kräva kvotering av föräldraförsäkringen och dessutom presentera bröstpumpen som det främsta verktyget för den socialistiska familjepolitikens förverkligande. Nu kommer förslaget tillbaka från ett Alliansparti. Jag är besviken!

Konstant är däremot kvoteringsmotståndet bland de svenska föräldrarna. Det visar mätning efter mätning. Därför förefaller dagens utspel vara något av ett politiskt självmord. Centern behöver attrahera och vinna väljare. Inte skrämma bort dem med idéer från yttersta vänstern.

Glädjande är det dock att läsa att partistyrelsen inte är enig. Annie Lööf, som jag uppfattar som den skarpaste kandidaten för partiledarposten, uttrycker sig så här till SR:s Ekot:

– Jag är emot kvoterad föräldraförsäkring. Jag menar att vi inte kan flytta beslut från köksbordet upp till riksdagshuset. Vi måste utgå från Centerpartiets grundvärderingar när vi utvecklar vår politik men vi måste också ta hänsyn till hur förslagen påverkar föräldrar runt om i Sverige. Därför är jag väldigt negativ till att tvångsdela föräldraförsäkringen i två lika delar, säger Annie Lööf.

Måtte Lööfs linje vara den som vinner framgång i Centerleden. Jag hoppas att partiets gräsrötter på stämman kraftfullt förpassar partistyrelsens vänstertokerier till närmaste rötgasanläggning.

 

Mina tidigare blogginlägg på området:
Tidigare inlägg om kvotering.

Etiketter

Tappade uppkopplingen