Såga av en gren?

Blogginlägg

Jag är inte i Almedalen och jag ska inte dit. Jag har varit där de två senaste åren och har insett att denna “Roskildefestival för politiker och proffstyckare” inte riktigt är min pryl. Jag förvånas över hur företeelsen ständigt eskalerar och att allt fler kommuner, landsting och organisationer satsar stora pengar på närvaro. En närvaro som för flera inte gör mycket större avtryck än ett plankton gör i ett hav.

Jag tänker nöja mig med att på distans snegla lite på valda delar av webbsändningarna från Säkerhetspolitiskt sommartorg. Försvarsfrågan har onekligen fått bränsle i och med det bistra besked överbefälhavaren gav idag; Med oförändrade försvarsanslag och gällande mål och ambitioner måste delar av försvarsorganisationen tas bort (Försvarsmakten, SVT, SvD). ÖB talade om att en hel försvarsgren kan behöva sågas av!

Det finns anledning att ställa och diskutera en rad frågor. Hur bedömer vi att Sverige påverkas av de tämligen många och omfattande förändringarna i omvärlden? Hur förhåller vi oss till ett Ryssland, som har förnyade militära ambitioner och som tydligt markerar mot väst? Ska vi fortsätta att vara alliansfria? Ska de militära stridskrafterna även framledes dimensioneras och organiseras främst för utrikes insatser? Ska den viktigaste och främsta utgångspunkten för svensk försvarspolitik verkligen vara oförändrade försvarsanslag?

Det finns onekligen något att snacka om för dem med försvars- och säkerhetspolitiskt intresse. Både i Almedalen och annorstädes. Det är bra det! Det är hög tid att det förs en ordentlig och genomgripande diskussion om Sveriges försvarspolitiska vägval. Själv tycker jag, som jag tidigare skrivit, att Moderaternas förra försvarskommitté, där ju vår nuvarande försvarsminister ingick, drog kloka slutsatser i en rapport 2010. Då konstaterade man: “för att “säkerställa Försvarsmaktens framtida behov behöver sannolikt försvarsanslaget ökas inom en period på 5-8-år”.

Att ÖB i media uttalar att Sverige inom några år kan behöva att  amputera sin försvarsförmåga menligt är allvarligt. Det är skarpt läge! Jag efterlyser lugnande besked och hoppas att regeringen inte dröjer med sådana.

LÄNK:

Inlägg om försvaret

Ett svar till “Såga av en gren?”

  1. Fredric skriver:

    Jag undrar vad Borg och Reinfeldt håller på med?

    Det är väl tämligen självklart att vi antigen behöver gå med i NATO eller höjer försvarsanslaget, med tanke på hur Ryssland utvecklas.

    Tyvärr kommer vi inte få en majoritet för NATO. Alternativet som är kvar är att satsa på försvaret.

Kommentarer är stängda

Etiketter

Tappade uppkopplingen