SD fällde monumentet

Blogginlägg

I söndags (29 maj) firades Veterandagen. Den dag då Sverige minns och hedrar sina veteraner, vilkas uppoffringar och insatser varit och är en förutsättning för svensk säkerhetspolitik. Sedan 2011 har dagen, på initiativ av Alliansregeringen, statsceremoniell status. Det är till Stockholm, vid Veteranmonumentet på Gärdet, som veterandagsfirandet koncentreras. Där genomförs ceremonier i närvaro av statschefen samt representanter förkungafamiljen, regeringen, riksdagen och försvarsledningen. Med flera dignitärer.

I Skövde, staden som hyser landets största garnison, noterade jag inte något lokalt högtidlighållande alls. I Skövde, landets största garnissonsstad, finns det heller inte någon naturlig plats för veteraner att samlas vid och minnas på.

Förra hösten tog Moderaternas Claës Beckman initiativ till uppförandet av ett veteranmonument i staden. Oturligt nog var Alliansen just denna dag klent bemannad i nämnden och en ersättare från SD fick tjänstgöra som beslutande. När frågan om veteranmonumentet kom upp yrkade såväl S-ledamöterna som SD-företrädaren avslag. Och i voteringen föll förslaget. S och SD röstade mot.

Beslutet kom som en överraskning för oss moderater. Vi hade inte räknat med att frågan skulle splittra. Vi hade utgått från att det, möjligen med undantag för V och MP, fanns en bred politisk uppslutning bakom tanken på att hedra de många människor som gjort personliga uppoffringar och som riskerat – eller i några fall förlorat – liv och lem i tjänst för Sverige.

Idag skriver Mikael Clarke, som är Sverigedemokraternas gruppledare i Skövde, på Skövdemoderaternas Facebooksida att SD alls inte är emot ett veteranmonument. SD vill ha veteranmonument, inte bara i Skövde utan “i alla Sveriges städer”, låter han meddela. Jodå, snacka går ju. Protokollet från nämndssammanträdet (s 18) visar dock med knastertorr, formalistisk tydlighet att SD både yrkade och röstade mot Moderaternas förslag om monument i nämnden.

Ord och handling går inte ihop. Men det är handlingen som räknas. Det var Sverigedemokraterna som med sin röst hindrade uppförandet av ett veteranmonument i Skövde.

Veteran

LÄNK:

Tidigare blogginlägg om veteranmonumentet.

Tappade uppkopplingen