Skithög förråar

Blogginlägg

“Jävla skithög”.

Orden faller ur en frustrerad Marita Ulvskogs (S) mun under en debatt i Partiprogrammet i Aftonbladet TV. Ulvskog är Socialdemokraternas förstanamn i valet till Europaparlamentet. Hon är  fd kulturminister, fd civilminister samt fd partisekreterare. Ingen nybörjare således.

Man kan tycka att tillmälet skithög är en skitsak. Att det finns större frågor och värden att engagera sig i och fightas för när Europa snart går till val för att välja sitt parlament. Så är det naturligtvis i viss mån. Frågor om människors frihet, rörlighet, arbete, miljö och ekonomi är enormt mer betydelsefulla. Men S-kandidatens uttryck bekymrar mig ändå.

Jag menar att ledande politiker har ett ansvar för att vårda och värna det politiska samtalet och klimatet. Att de har ett ansvar för att stå upp för demokratin och låta den politiska kampen kretsa kring ordet, kring idéerna och kring politisk vilja. De har ett ansvar för att debatten förs med någorlunda saklig nivå och med en anständig ton. Det är väljarna som förlorar när denna gyllene regel åsidosätts.

Möjligen upplevs detta vara ett icke-problem för en priviligerad person i Ulvskogs upphöjda ställning. Men när Ulvskog förfaller till att tillämpa vulgära personangrepp och svavelosande kraftuttryck bidrar hon till att förråa den politiska samtalstonen. Hon ger legitimitet åt tarvligheter och acceptans för kränkande tillmälen i det offentliga samtalet. Hon bidrar till att respekten för förtroendevalda på olika nivåer tillåts erodera och falla samman.

Alla har vi sagt och gjort saker som vi ångrar. Det är mänskligt och kan hända även en högt uppsatt S-potentat som Ulvskog. En ursäkt skulle både rädda Ulvskogs anseende och något minska lutningen på det sluttande plan, som samhällsdebattens tonalitet befinner sig i. Att kalla sin motståndare “skithög” är inte och får inte vara okej.

LÄNK:

Attacken alla missade: Jävla skithög – Aftonbladet 22 maj

Etiketter

Tappade uppkopplingen