Skolutflykt i morgon

Blogginlägg

I min nioåriga dotters s k “kontaktbok”, som syftar till att utbyta  meddelanden med en lägre angelägenhetsgrad mellan skola och hem (och vice versa), läser jag att det på onsdagen är “Utflykt med fadderbarnen. Ta med en liten fika.”

Trevligt, mysigt och utvecklande, tänker jag och börjar plocka ihop en liten fikapåse att lägga i min dotters ryggsäck.

Jag erinrar mig då förra veckans skruvade och överdrivna debatt i kommunfullmäktige och undrar hur motsvarande rad tagits emot i något av de ifrån talarstolen skränande vänstermänniskornas hem. Analogt med vad som där uttrycktes, tycker jag mig kunna höra uttryck som “stigmatisering”, “trauma”, och “icke fullvärdig måltid”. I socialisternas Skövde är det alldeles väldigt olämpligt att skolbarn i olika åldrar umgås över en enkel fika, om denna inte är kommunalt tillagad och skattefinansierad.

Enligt min uppfattning är det däremot både fullt rimligt och väldigt lämpligt att jag som förälder kan förväntas bidra med “en liten fika”. Som förälder ska jag på olika vis stödja mitt barns skolgång. Utveckling, skolning och uppfostran av unga människor är nämligen inte  enkom en kommunal uppgift. En utvecklande skolgång förutsätter ett samspel mellan skola och hem. Föräldrarnas roll och betydelse får inte marginaliseras och nonchaleras! När sossar, kommunister och miljöpartister i kör ropar på förbud mot det blygsamma föräldraengagemang som en frukt eller en liten fika i barnets ryggsäck innebär, utesluter de föräldrarna som engagerade och involverade aktörer kring barnen. De förminskar föräldraskapet till att endast vara konsumtion av kommunala tjänster.

Att packa den lilla påsen med barnfika handlar inte om pengar. Det handlar om kärlek och engagemang. Den fika som min dotter i morgon smaskar i sig under ett träd i vackra Boulogner har ett av mig uppskattat värde (grundat på studier av kvitton och googlande av cirkapriser) om ca 13 kr. Den utgörs av två riskakor, tre vaniljdrömmar, tre digistevekex, en kiwifrukt och en termos varm O’boy. Emballerat i plastfolie och -påse. Jag vet att hon inte kommer att äta upp allt. Men jag vill att hon ska kunna dela med sig och bjuda sina kamrater. Jag vill lära mitt barn att delaktighet, socialt umgänge och kamratskap inte förutsätter ett kommunalt skolkök.

3 Replies to “Skolutflykt i morgon”

 1. Sofia K skriver:

  Se nu till att framtiden barn får delta i enkla skolutflykter, oavsett plånbok i familjen är det någon som barnen uppskattar.
  Har sett en insändare om debatten i Skövde Nyheter och ironiskt nog kan man inte skriva kommentarer på Skövde Nyheters hemsida.
  Minns en gång att barnen skulle på utflykt den 19:e och de skulle ha med sig korv med korvbröd, då jag hade ganska fullt med mat i kylskåpet men lite pengar dagen innan barnbidraget fick jag baka korvbröden, inga problem.
  Även den med liten marginal fixar ofta detta.
  Jag minns att om det var något barn som glömde fika så fick det givetvis smaka av kompisens matsäck eller av någon lärare.

 2. Anders G skriver:

  Lycka till! Hade jag vetat det tidigare, hade jag skyndat dit med en liten kärleksfullt packad matsäck! 🙂

 3. Sigfridsson skriver:

  Jag mönstrar på i morgon. Det hade inte varit fel att ha en liten fikalåda från självaste Major Johansson med sig 🙂
  För övrigt, ett mycket bra blogginlägg.

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen