Skövde klättrar i skolranking

Blogginlägg

Idag har Lärarförbundet presenterat sin ranking “Bästa skolkommun” och korat Piteå som vinnare. I Skövde har samma fackförbund haft en prisutdelning till den “bästa” skaraborgska skolkommunen, liksom till “årets skolförbättrare”. Själv deltog jag inte i prisutdelningen. Det brukar jag av artighetsskäl försöka göra, men denna gång krockade dessvärre arrangemanget med ett sammanträde med skolnämndens arbetsutskott.

Skövde klättrade markant i årets ranking. Från 137 till 61. Det är roligt, men jag blir ändå inte särdeles upphetsad över detta. Jag menar nämligen att Lärarförbundets metod för själva rankingen är mycket tveksam. Rankingen värderar både resultat och resurser. Det får den absurda konsekvensen att en kommun, som levererar mediokra meritvärden som resultat, ändå kan rankas högt om den bara ser till att satsa stora resurser på sitt misslyckande. Det är inte en seriös och rättvisande metod. Om detta bloggade jag om för ett år sedan, varför jag inte utvecklar det vidare här.

“Bäst” i Skaraborg befanns i alla fall Karlsborg vara detta år. Lilla Gullspång klättrade dramatiskt i rankingen och hedrades därmed med förbättrarpriset. Även om rankingen har sina uppenbara brister, ligger det så klart arbete och möda bakom framgången i dessa kommuner. Framgång ska alltid firas! Jag bidrar med ett varmt grattis!

LÄNKAR:

Bästa skolkommun 2013 – Lärarförbundet
Kriterier i rankingen – Lärarförbundet
Skövde klättrar i skolranking – Skövde Nyheter 09 oktober 2013
Äpplen och päron i skolrankingen – blogginlägg 16 november 2012

Etiketter

Tappade uppkopplingen