Slå vakt om kontanterna

Blogginlägg

Jag ser på TV 4:s Nyheterna att de båda konkurrerande pensionärsorganisationerna SPF och PRO krokar arm och kräver lagstiftning för att garantera fortsatt möjlighet till betalning med kontanter i Sverige. Jag har inte åldern inne för dessa organisationer, men i kontantfrågan står jag helhjärtat på deras sida.

Att kunna betala med kontanta medel är för mig dock inte en generationsfråga. Jag menar att svenskar i alla åldrar är betjänta av att kunna göra betalning med prasslande sedlar. Det handlar, som jag ser det, om att upprätthålla ett robust och fungerande samhälle samt att värna om människors integritet.

Sverige brukar beskrivas som ett av världens mest digitaliserade länder. Det finns givetvis en enorm potential i detta. Smidiga, digitala betalningslösningar sänker kostnaderna för banker och företag och i förlängningen också för konsumenterna. Men digitaliseringen är samtidigt enormt sårbar, vilket vi emellanåt påminns om efter storskaliga hackerattacker mot olika funktioner som är mer eller mindre kritiska för vårt samhälles funktionalitet. Detta under fredstid. Om kriget skulle drabba oss skulle konsekvenserna bli ännu allvarligare, då vi kan räkna med avbrott i elförsörjningen som ju är digitaliseringens förutsättning (vilket den svenska, politiska vänstern förefaller ha glömt bort eller inte förstått). Sedlar och mynt är stabila betalningsmedel som inte är elberoende och inte låter sig slås ut av strömavbrott.

Den andra aspekten jag tänker på rör den personliga integriteten. Varför ska min bank veta var och när jag åt min senaste lunch? Varför kan jag i princip knappt längre göra ett inköp utan att det ska lämna digitala spår? Jag tycker faktiskt inte att det är rimligt.

Jag tycker att det är fullt rimligt att kravet på fortsatt kontanthantering regleras i lag. Jag tycker rentav att det är viktigt att det gör det. Jag inser samtidigt att denna hantering medför kostnader för dem som har att hantera pengarna. Administration, säkerhetsarrangemang och transporter är inte gratis.

Men merkostnaden är befogad, anser jag. Utifrån beredskapsperspektivet och kravet på att Sverige ska fungera även vid kris och krig. Utifrån integritetsaspekten att svenska medborgare inte ska behöva få varenda transaktion registrerad i digitala system.

De som kan undantas från ett lagstyrt krav på att acceptera kontanter är mindre företag med en liten omsättning. Var ska den gränsen i så fall dras? Det vet inte jag på sittande stjärt. Det behöver studeras och utredas. Men att vi behöver slå vakt om kontanterna, det är jag övertygad om.

LÄNK:

Kontantilskan: “Måste kunna pröjsa med svenska stålar i Sverige” – TV 4 02 december 2021

Ett svar till “Slå vakt om kontanterna”

  1. Tuija skriver:

    Måste finnas möjlighet att betala kontant!

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen