Slutet för Alliansen

Blogginlägg

Regeringsfrågans upplösning blev dessvärre som jag hade förutspått. Centerpartiet och Liberalerna sätter med det punkt för!Alliansen, det fruktbara samarbete som möjliggjorde att Socialdemokraternas destruktiva maktmonopol kunde brytas och viktiga, liberala reformer kunde genomföras i Sverige. Annie Lööf har nu valt att plocka upp sin företrädare Olof Johansson mantel och spela rollen som knähund till Socialdemokratin. Det gick dåligt på 90-talet. Såväl för Sverige som för Centerpartiet. Jag har svårt att se att det ska gå bättre nu.

Mängder av borgerliga väljare har rätt att idag känna sig besvikna och svikna. De som röstade på C och L för en borgerlig regering fick till sist istället en S-MP-regering. Återstår att se vilket politiskt avtryck som C och L lyckas göra på den faktiska regeringspolitiken. Vi ska inte glömma bort att Vänsterpartiet, som C och L sagt sig vilja stänga ute, är en förutsättning för att den nya, S-ledda regeringen ska kunna komma till stånd. Jag anar att V-ledaren inte kostnadsfritt kommer att acceptera den agenda som Annie Lööf idag redogjorde för. V lär ställa motkrav. C och L kan därmed snart finna sig vara involverade i förhandlingar med Jonas Sjöstedt.

Svensk borgerlighet har med dagens besked omdefinierats. På Moderaterna och Kristdemokraterna vilar nu ett stort ansvar att med en tydlig reformagenda och samla borgerliga väljare tillräckligt för att senast 2022 kunna utmana den S-ledda kartellen om makten. Sverige behöver det.

Tappade uppkopplingen