Smalare och vassare

Blogginlägg

Jag tar mig för att, för ovanlighetens skull, skriva ett alldeles ickepolitiskt inlägg. Det handlar om fysisk träning och viktminskning samt ambitionen att bli smalare och vassare.

Sedan den första veckan efter jul- och nyårshelgerna har jag kommit igång med min fysiska träning igen. Den har haft ett rejält uppehåll. Jag prioriterade ned den i samband med valet 2010 och allt som skulle ske därefter. Sedan dess har jag fört en relativt stillasittande tillvaro, där “träning” mestadels inskränkt sig till blygsamma promenader. Samtidigt har välmåendet lagrat sig i form av oönskade mjukdelar på kroppen, så att skjortorna stramade i knäppningen.

Så kan det inte fortsätta. Man varken mår eller känner sig bra med övervikt. Jag har under hösten stundom känt mig både orkeslös och trött. Men ändå har jag alltid accepterat mina egna, dåliga ursäkter för att inte göra någonting åt det. “Jag har för lite tid”. “Jag ska bara skriva det här jobbdokumentet först”. “Jag börjar i morgon”. Vid årsskiftet vägde jag in mig på 90 pannor! Stopp och belägg! tänkte jag då. Och sedan dess är det regelbunden träning i form av promenader och löpningar som gäller. Styrketräning får vänta. Just nu är jag mest intresserad av att bli lättare. Åtta kg ska bort på lika många veckor.

Men den största och viktigaste förändringen är inte att jag tränar och rör på mig. Det har jag gjort med varierande intensitet och uthållighet genom åren. Nytt är att jag tagit befälet över min matkonsumtion. Med hjälp av en förtjusande mobilapp, som jag tipsades om, ser jag till att jag inte överskrider den uppskattade dygnsförbrukningen med sikte på att tappa kilon. Allt ska in i appen före att det stoppas i munnen! Jag väger eller uppskattar vikt och volym av de olika födoämnen, som ligger på tallriken. Appen har koll på hur många kcal de innehåller. Jag loggar det jag äter och de kalorier som jag förbränner vid träningspassen. De senare tar jag reda på med en annan förnämlig app, som loggar min träning i olika avseenden. Den ljuvliga lilla kaloriräknaren talar sedan om för mig hur mycket mer jag kan äta på dagen.

Mycket enklare och – tror jag – sundare än de olika viktminskningsmetoder som jag läst om och också någon gång själv praktiserat; 5:2, GI, LCHF och allt vad de heter. För i grunden handlar det ju om att inte stoppa in mer energi än man förbrukar. När man med hjälp av appen får hjälp att synliggöra intäkter, utgifter och saldo, är det hela inte svårare än en enkel och sund hushållsekonomi.

Avslutningsvis vill jag slå ett litet slag för folkhälsan och uppmuntra andra att komma igång. Med hjälp av gratisappar blir det roligt, enkelt och motiverande. Sätt igång, vettja! Upp och hoppa! Rör på påkarna!

LÄNKAR:

Lifesum – håller koll på kalorierna
Endomondo – loggar data från träningspassen

Etiketter

Tappade uppkopplingen