Statsministern ljuger om medborgarskapen

Blogginlägg

Statsminister Stefan Löfvén (S) ljuger eller visar prov på djup okunskap (jag vet inte vilket som är värst) när han påstår att ”det strider mot internationell rätt” att frånta IS-mördarna sina svenska medborgarskap (nyheterna 24 februari 2019).

I själva verket är det den svenska grundlagen som utgör hindret. Statsministern lyfte inte ett finger för att ändra på den under den föregående perioden. Han förefaller inte ha ambitionen att ta tag i saken nu heller.

Dock håller jag med honom om att den som på eget bevåg har givit  sig av för att mörda i det blodtörstiga kalifatets namn, inte ska kunna påräkna något som helst stöd från den svenska staten för att ta sig ”hem”. Det finns ingen anledning att ge ideologiskt hjärntvättade och vapenövade mördare lejd till Sverige. Svenska myndigheter måste däremot göra allt för att rannsaka var och en av dem som gjort terrorresor så att de kan lagföras.

Det handlar givetvis om rättvisa och upprättelse för de många brottsoffer gått alldeles fasansfulla öden till mötes. Men det är också en fråga om vår säkerhet i Sverige.

Tappade uppkopplingen