Tack för stödet. Tack för kryssen.

Blogginlägg

Anders G3 770x330

Nu har Länsstyrelsen i Västra Götaland äntligen räknat färdigt alla röster och alla personröster. Det står därmed hugget i sten att Moderaterna i Skaraborg förlorar ett mandat och att jag inte tar plats i Sveriges riksdag. Det är Cecilia Widegren och Sten Bergheden som kommer att sitta på Moderaternas båda platser på Skaraborgsbänken under de kommande fyra åren. Båda klarar dessutom spärren för att vara personvalda, vilket jag gratulerar dem till.

Med sina 21 % betalar Moderaterna dyrt för sina två mandat i valkretsen. SD får lika många för sina 14,8 %. Möjligen låg vi därmed nära för att vinna ett utjämningsmandat. Men så blev det inte. Det enda utjämningsmandatet, som landade i Skaraborg, tillföll KD och Annica Eclund.

Jag skrapade ihop 1098 kryss, vilket motsvarar 3,0 % av partiets röster i valkretsen. Därmed försvarar jag med knapp marginal min tredjeplats på valsedeln. Jag är med detta varken nära gränsen för att bli personvald (5 %) eller de båda kandidaterna framför mig. Det hade jag heller inte trott att jag skulle vara. Huvuddelen av mina kryss tycks för övrigt ha kommit från väljare i Skövde. Det är naturligt då det är här jag har haft min politiska bas under de senaste fyra åren. Varmt tack för dessa kryss. Jag är stolt och tacksam över det förtroende för min person som vart och ett av dessa korslagda streck representerar!

“Det är skönare lyss till den sträng som brast, än att aldrig spänna en båge”, skrev Heidenstam. Jag spände bågen. Jag kandiderade, kampanjade och kämpade för att få företräda Moderaterna och Skaraborg i Sveriges riksdag. Strängen brast, men jag är ändå stolt över min kampanj, min insats och mina uppoffringar för att Sverige skulle få ytterligare fyra framgångsrika år med en Alliansregering vid rodret.

Stolt, glad och väldigt tacksam är jag också över dem som på olika sätt givit mig sitt stöd i min personkampanj. Mina älskade föräldrar har sedan augusti så gott som dagligen farit runt i Skaraborg för att dela ut mina personkort i brevlådorna. En ovärderlig arbetsinsats. Tack! Mina älskade döttrar Agnes och Astrid har också hjälpt mig med materialutdelning, kuskat runt med mig på olika kampanjaktiviteter och dessutom tolererat en frånvarande far. Min exhustru och vän Eva-Lotta har, genom att åta sig omsorgen om barnen under några veckor, givit mig tid och utrymme att ägna åt kampanjen. Flera vänner har talat varmt om mig och min kandidatur med sina vänner och bekanta. Några har signalerat sitt stöd på sociala medier och/eller genom att bära min kampanjknapp. Några har hjälpt mig med att dela ut mitt material. Varmt tack till var och en av er; ingen nämnd och ingen glömd. Jag är så innerligt tacksam och varm i själen för det förtroende ni visat mig!

Ett särskilt varmt tack riktar jag till min kärlek Ann-Sofie, som också kandiderade till riksdagen för Moderaterna i Bohuslän. Tack för alla förtroliga samtal med goda råd, idéer, feedback och second opinions samt för uppryckande peppning när det emellanåt känts tungt. Du är en alldeles fantastisk person som jag både imponeras och inspireras av. Du är den mest strålande och mest älskvärda riksdagsledamot som Sverige aldrig haft.

I nuläget känns det inte självklart att jag ska spänna bågen på nytt inför 2018 års val. Det beror helt och hållet på var jag då är och vad jag då ägnar mig åt. Just nu har jag ingen plan. Det beror också på vad Moderata Samlingspartiet då är och står för. För det är värderingarna som är min drivkraft. Jag känner därför starkt för att delta i den eftervalsdebatt som lär lägga riktningen för partiets framtid. Jag längtar efter ideologi. Jag längtar efter idéer. Jag längtar efter värden. Jag ska göra vad jag kan för att bidra till att Moderaterna 2018 är det frihetliga, genuint borgerliga parti som moderata väljare känner igen sig i. Ett Moderaterna som förmår vinna tillbaka väljare och ge den svenska vänstern en välbehövlig snyting.

LÄNK:

Val till riksdagen 2014, personröster i Västra Götalands läns östra – Valmyndigheten

Tappade uppkopplingen