Tillfälle till turboeffekt

Blogginlägg

Skövde kommundirektör Håkan Ahlström slutar vid årsskiftet för att övergå till motsvarande befattning i den M-styrda kommunen Mölndal. Jag fick informationen vid en utbildningsdag för styrelser i de kommunala bolagen i veckan och både igår och idag är det nyhet i det lokala bladet. Jag säger grattis till Håkan, som funnit ett spännande jobb, och till Mölndal, som rekryterat en mycket kapabel kraft.

Det lokala bladet bjuder förresten idag även på liten nyhet i formatet, som jag gillar. Kommunreporten Per Engelbrektsson bjuder på en kommentar med en personlig analys av händelsens konsekvenser på kort och lång sikt. Precis på samma sätt som initierade, politiska reportrar i de nationella tidningarna brukar resonera kring viktiga händelser i in- och utrikespolitiken. Ett nytt, trevligt och bra grepp!

Jag instämmer till del i Pers analys. Det finns en uppenbar risk att kommunen tappar kraft och tempo i det korta perspektivet. Ett antal nyckelbefattningar på tjänstemannasidan står sedan tidigare obesatta. Nu tillkommer ytterligare en. Det är, som kommunalrådet Katarina Jonsson (M) också säger på nyhetsplats, ingen optimal tidpunkt som Håkan väljer att lämna sin tjänst på.

För den politiska ledningen är detta en utmaning. Arbetet med att göra verklighet av Alliansens program och realisera dess vallöften får inte bromsas. För att uppnå målen för perioden och kratta gången mot visionens högt ställda ambitioner, måste ett antal processer börja inom kort. Då är det lite besvärligt att samtidigt hantera rotationen av nyckelspelare.

Å andra sidan är det ett gyllene Tillfälle. För nu kan kommunen medvetet rekrytera centrala chefer, som är klippta och skurna för att hantera de uppgifter som kommunen har framför sig. Ett nytt, hungrigt och målmedvetet dream team, som kan ge turboeffekt åt processerna i stadshus och organisation.

Jag ser en stark framgångsfaktor, som underlättar läget på både kort och lång sikt. Det är den politiska viljan som finns i Alliansen. Vi vet vad vi vill och vi vet vart vi ska. Den nye kommundirektören kommer att få en tydlig och välritad karta att följa.

Etiketter

Tappade uppkopplingen