Två veckor till plastpåseskatt

Blogginlägg

Är det Ätran, Viskan, Nissan och Lagan som göder haven med plastavfall? Nej, inte är det Hallands floder och inte är det heller de övriga svenska vattendragen som är orsak till plastkatastrofen i världshaven. Detta enligt den tyska forskningsrapport som Nordisk Bioplastförening refererade till på sin hemsida 2017.

Av den framgår att plastavfallet i världen nästan skulle kunna halveras, om man lyckades halvera plastutsläppet i dessa tio namngivna floder. Av dessa ligger åtta i Asien (och av dessa rinner i sin tur fem genom Kina) och två i Afrika. Ingen i Europa. Ingen i Sverige.

Men om dryga två veckor införs ändå skatt på plastkassar i Sverige. Därmed blir plastpåsen på ICA och COOP i ett nafs 3 kr dyrare. Det kommer emellertid att vara möjligt att utan skatt införa 40 plastkassar till Sverige från utlandet. Möjligen kommer således buntar med plastkassar i framtiden trängas med whiskeyflaskor och ölburkar i bagageutrymmet när svenskarna kör över Öresundsbron på väg hem från semesterturerna på kontinenten.

S-MP-regeringen hävdar ändå att skatten på plastkassar har tillkommit för att rädda miljön. Plastföroreningarna i haven är förvisso något mycket dåligt och väldigt allvarligt. Inte tu ta om den saken. Men detta till trots är det ju ytterst få plastpåsar som köpts in i Sverige som hamnar som föroreningar och miljöproblem i havet. I vårt land har vi en robust och offentligt styrd och utförd insamling, återvinning och/eller förbränning av vårt avfall.

Regeringen har inte kunnat visa hur en skatt i Sverige skulle hämma plastflödet i asiatiska och afrikanska floder. Eller ens i de svenska vattendragen. Det är återigen fråga om symbol- och plakatpolitik. Samt återigen fråga om att på ett kreativt sätt sno ytterligare ett antal slantar från de redan högt beskattade svenska skattebetalarna. Och så länge en regering är sysselsatt med låtsasproblem, kan den undvika att ta itu med de faktiska.

Världshaven skulle inte märka någon skillnad om den svenska S-MP-regeringen tvangs att avgå. Men för Sverige, de svenska medborgarna och de senares plånböcker vore det ytterst välgörande.

LÄNK:

Nästan allt plastavfall i världen kommer från tio större floder – Nordisk Bioplastförening 27 oktober 2017
Rivers carry plastic debris into the sea – Helmholtz Centre for Environmental Research – 17 oktober 2017
Skatt på plastbärkassar, Proposition 2019/20:47

Tappade uppkopplingen