Upplopp i Sverige

Blogginlägg

Jag tillbringar påskhelgen tillsammans med mina barn på en efterlängtad semester i Skottland. Men verkligheten och den svenska vardagen gör sig återkommande påmind med nedslående och upprörande nyhetsnotiser. Idag våldsamma upplopp i Örebro och Rinkeby. Igår i Linköping och Norrköping. Våld och skadegörelse. Skadade poliser. Kapade polisbilar och -utrustning. Angrepp mot oskyddad räddningstjänst. Det är, på svenska, åt helvete!

Den ständigt koranbrännande Paludan är en provokatör. Man kan tycka mycket om det han ägnar sig åt. Jag tycker att det är förkastligt. Men till syvende og sist är det inte olagligt att vara provocerande i Sverige. Det är inte olagligt att bränna koraner heller. Vår åsikts- och yttrandefrihet är grundlagsskyddade rättigheter. Dem måste vi slå vakt om, även när de används för att vädra åsikter som är motbjudande, upprörande och provocerande.

Den som ogillar dessa friheter och vill se dem beskurna har andra platser än Sverige att välja som sin hemvist. Det finns tyvärr gott om länder där liberal demokrati och mänskliga rättigheter är rent utopiska företeelser. Sverige ska aldrig bli ett av dem.

Men det kräver att lagen kan upprätthållas. Att rättsstaten förmår att försvara våra friheter mot dem som vill begränsa och tysta. Polisen behöver tillförsäkras de resurser, de befogenheter och den utrustning som krävs för att med större framgång avhålla folkmassor från upplopp. Straffen för att bruka våld mot polis och blåljuspersonal måste vara kännbara. Likaså för att anstifta och delta i våldsamma upplopp.

Slutligen tycker jag att det är allvarligt att det inom loppet av två dygn bokstavligen brinner i fyra svenska städer. Den som verkligen vill destabilisera det svenska samhället kan tillföra den gnista som får områden att brinna, motsättningar att explodera och tilliten till rättsstaten att erodera.

Det finns dessvärre de som vill och har vinning av att destabilisera Sverige. Att uppmuntra och underblåsa inrikes oroligheter kan rentav tillämpas inom ramen för hybridkrigföring. Det behövs därför ett större utrymme för samverkan och samordning myndigheter emellan för att hantera mycket allvarliga och krävande händelser, för att skydda liv och egendom samt för att återställa ordning. Polismyndigheten behöver få befogenhet att under särskilda omständigheter begära stöd av Försvarsmakten.

Ett svar till “Upplopp i Sverige”

  1. truls skriver:

    samtidigt kan jag ju förstå varför dom kastar sten på polisen, ingen av dom som gjorde det har någonsin levt eller kommer från ett land som har eller haft demokrati så dom förstår inte vad det innebär gissar att dom kastar sten på polisen för dom tror att polisen försvarar koranbränningen och förstår därmed inte riktigt situationen, sen bidragande orsak kan ju vara att speciellt stenkastande invandrare som även mer o mer tyvärr av orginal svenskar saknar respekt för polisen vilket jag förtår svensk polis inger ingen respekt och förtjänar därmed ingen heller, jag har varit i många länder i världen och försökt föreställa mig om jag skulle säga som många invandrare säger till polisen vad dom skall göra med hans mamma eller hans dotter utan att det blir nån reaktion det accepteras av svensk polis ?? fundera på vad som skulle hända om jag sa samma sak till en afrikansk amerikansk finsk eller tysk polis??? sen bidragande orsak till utebliven respekt för svensk polis varför kriminaliteten fortgår samt skjutningarna ökar är inte konstigt ingen åker ju fast, högre straff är ju bara löjligt avskräcker ingen, är det 80-90% uppklarade skjutningar så avskräcker det inget annat,10-15% relativt riskfritt, så stenkastningarna var också riskfritt polisen gjorde inget lät det fortgå gissar att polisen inte ens filmade på platts

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen