Våldtäkt på vårt demokratiska samhälle

Blogginlägg

Att människor uttrycker sin avsky mot nazister är naturligt och sunt. Vi måste värna vårt öppna, fria samhälle genom att ta avstånd från hatiska rörelser, oavsett om de tar avtramp ur religioner, politisk vänster eller höger.

När motståndet mot nazismen tar sig uttryck i grovt våld riktat mot de poliser, som är satta att försvara och skydda demokratins grundelement, dvs mötes- och yttrandefriheten, är det något annat. Det är att begå våld på hela vårt demokratiska samhälle och dess grundläggande värden.

Därför blir jag upprörd när jag läser om och ser bilder från händelserna i Malmö i helgen. Jag fylls av avsmak mot dem som högljutt skränar om polisövervåld. Jag konstaterar att den extrema vänstern och högern här möts; i föraktet mot demokratin, förtjusningen över våldet och hatet mot lag och ordning.

Jag är full av beundran av de poliser, som uthärdar och bemästrar dessa ohyggliga och kaotiska situationer. Jag är övertygad om att polisen själv är kapabel att utvärdera sin insats, utan synpunkter och skitsnack från läktarens huligansektioner.

Tappade uppkopplingen