Vankelmod, ditt namn är Stefan

Blogginlägg
stefan-lofven-press

Foto: Riksdagen

Budgeten är överspelad“. Det låter idag den vankelmodige statsministern Stefan Löfvén (S) meddela folket. Det är exakt samma budget som statsministern den 3 december förklarade sig gå till val på. Då uttalade han dramatiskt sin avsikt att utlysa ett extraval efter det att exakt samma budget lidit ett svidande nederlag i riksdagen. Då meddelade statsminister Löfvén också att valrörelsen skulle genomföras i armkrok med regeringspartnern Miljöpartiet. Detta underströks av språkrörets Fridolins (MP) instämmande nickningar när det udda paret uppträdde sida vid sida för att manifestera enighet och sammanhållning på den märkliga presskonferensen.

Vankelmodige Stefan har sedan dess ändrat sig. Budgeten är från och med idag “överspelad” och Miljöpartiet hänger därmed löst som partner. Jag har inte uppfattat något ljud om saken komma ur något språkrör. Möjligen och rimligen en är de till stumhet förvånade.

Det borde dock varken de eller någon annan vara. För detta är nu inte första gången som vankelmodige Stefan har tänkt om,  ändrat sig eller inte kunnat bestämma sig. I valrörelsen avstod han från att lämna tydliga besked i en mängd centrala frågor. Han tyckte å ena sidan si och å andra sidan så. Efter valet ändrade han sig än en gång, bröt överenskommelser och övergav de löften som han trots allt hade givit i valrörelsen.

Den 2 december, dagen före den historiska omröstningen om statsbudgeten, meddelade Stefan Löfvén – skenbart principfast – att han skulle avgå om hans budget föll i riksdagens kammare. Den 3 december, dagen efter omröstningen, hade vankelmodige Stefan än en gång ändrat sig och valde istället att sitta kvar och administrera den borgerliga budget som han en dag tidigare hade vägrat att befatta sig med.

Med denne vankelmodige regeringschef vid rodret är det inte ens säkert att det blir något extraval i Sverige. Det är nämligen först den 29 december som statsministern lagligen kan utlysa ett sådant. Det innebär att det är oceaner av tid för en vankelmodig att ändra sig, tänka om, ångra och ta tillbaka.

Socialdemokraterna har fram till bara några år sedan faktiskt varit världsmästare i att regera Sverige. Säkert och fast har de styrt Sverige i många decennier, låt vara i en riktning som jag i mångt och mycket ogillar. Denna talang och förmåga tycks ha förlorats och omintetgjorts. För Olof Palme var politik att vilja. För Stefan Löfvén är politik att vela. Den orutinerade och osäkre statsministerns irrfärder fram och tillbaka är en beklämmande uppvisning i usel statsmannakonst. Vankelmod, ditt namn är Stefan.

LÄNKAR:

Löfvén: Budgeten är överspelad – SVT Play 11 december 2014
Löfvéns nya besked verkar panikartat – DN 11 december 2014
Stefan Löfvén utlyser extraval – Svenska Dagbladet 03 december 2014
Löfvén avgår om alliansbudget vinner – Aftonbladet 02 december 2014

Tappade uppkopplingen