Varde ljus

Blogginlägg

I fredags kväll tog jag och familjen en promenad på stan för att betrakta “Stad i ljus”. Barnen hade höga förhoppningar på spektakulära ljusnummer! Tyvärr motsvarade inte ljusupplevelserna riktigt förväntningarna. Min yngsta dotter blev snabbt lite uttråkad och trött i benen. Själv gillade jag den flammande belysningen i studentskrapan, de färgbelysta träden vid Arenans entré och den röda stridsvagnen på torget. Men sammantaget är känslan att det hela var en smula magert.

Det var ändå tämligen många människor som var ute och rörde sig i mörkret mellan de tämligen utspridda ljusfenomenen. Mellan dessa ljuspunkter i tillvaron hände egentligen ingenting. I alla fall inte strax efter kl 18.00, när vi lufsade runt på stan. Det tycker jag är lite konstigt, även om jag tycker att det var bra att Kulturnatten genomfördes i Kulturhuset på fredagskvällen och att det var positivt att det hände saker på både Balthazar och Nyeport. För det innebär en ökad grad av samordning av i alla fall kommunens arrangemang jämfört med förra året. Då var jag ute på fredagskvällen och fascinerades av några brinnande ljusbollar, vilka låg och flöt på Boulognersjön. Men kvällen därpå var de borta. De visade sig ha hamnat i sjön för att göra tekniska nämndens invigning av Boulognerparkens entréer lite festligare på fredagskvällen och hade alltså ingenting med själva Stad i ljus att göra. Detta trots att de sann0likt var de läckraste ljusfenomenen i Skövde.

Jag är dåligt insatt i Stad i ljus och vilka som är intressenter och engagerade i arrangemanget. Jag har i alla fall uppfattat att Next Skövde är en. Jag tycker därför att det är lite konstigt att inte fler delar av Skövde är på tå för att göra ljuskvällarna till mer av en bred folkfest med aktiviteter, händelser och erbjudanden i centrala staden. Varför är till exempel inga butiker kvällsöppna under Stad i ljus? Borde det inte var hyggliga affärsförutsättningar när tämligen många lediga människor lufsar omkring i centrala Skövde? Varför inte baka ihop företeelserna Stad i ljus och Jul i Skövde, som nu infaller med en veckas mellanrum, till en större, häftigare och mer livlig aktivitet i handelsstaden Skövde? En aktivitet som förenar kultur och handel en större och bättre helhet?

Varde ljus. Stad i jul och ljus!

Etiketter

Tappade uppkopplingen