Vasaskolan 50 år

Blogginlägg

Idag gjorde jag ett besök på Vasaskolan för att tala vid upptakten på skolans 50-årsjubileum. Det var skojigt, inte minst eftersom jag – för vad som känns som en evighet sedan – var elev på skolan. Idag träffade jag några av lärarna som var med “på min tid” och som jag inte sett sedan dess. Det var verkligen jättetrevligt!

I mitt tal till elever och personal sa jag ungefär så här (ungefär för att det är det talade ordet som gäller!):

“Det känns roligt att som före detta elev efter 25 år få komma tillbaka och fira att Vasaskolan nu fyller halvsekel.

Jag tycker att det är en välbevarad och fräsch jubilar. Diverse ombyggnader och renoveringar har genomförts under åren och skolan är nu i mångt och mycket anpassad till vår tids syn på pedagogik och lärande, där eleven står i centrum. Den upplevs därför sannolikt lika modern idag som den måste ha gjort när den öppnades för 50 år sedan.

Men en skola utgörs endast till liten del av det tegel och den betong som formar dess väggar. Viktigare är dess innehåll och främst människorna – elever, föräldrar, lärare och andra anställda – som tillsammans bygger upp andan, formar värdena och utvecklar den oerhört betydelsefulla verksamhet som en skola utgör.

Under 50 år, dag efter dag, har unga människor på den här platsen och i de här byggnaderna utvecklat kunskaper och bildning, byggt självförtroende och relationer, närt livsdrömmar och förberett sig för vuxenlivet.

Under 50 år, dag efter dag, har lärare och annan personal haft Vasaskolan som sin arbetsplats. Innehållet i undervisningen har varierat över tid. Synen på kunskap likaså. Den som varit med länge har sett läroplaner avlösa varandra. Men kärnan har alltid varit densamma; att utveckla, förbereda och rusta Skövdes unga för Livet.

Man fylls av ödmjukhet inför det perspektivet. Det känns därför inte bara roligt, utan också viktigt att med detta jubileum visa uppskattning för alla dem som med sitt vardagliga arbete på ett eller annat sätt har bidragit till att etablera Vasaskolan som den respekterade och välrenommerade skola den idag är.

Jag säger grattis till Vasaskolan! Idag förenar vi dåtid med nutid i en skola ämnad för framtid. Jag önskar er alla en riktigt rolig och givande jubileumsdag.”

Ett svar till “Vasaskolan 50 år”

  1. Fialialoppan skriver:

    Vilket fint och hedrande tal!

Kommentarer är stängda

Etiketter

Tappade uppkopplingen