Verkligheten bakom satsningarna

I måndags kväll debatterade Skövde kommunfullmäktige budget och skattesats för 2013. Konfliktlinjen gick mellan två alternativ. Å ena sidan den regerande Alliansen, vars förslag innebär en oförändrad skattesats. Å andra sidan Socialdemokraterna, påhejade av kamrat Vänsterpartiet, vilka vill höja skatten med 60 öre. Detta i ett läge när samma parti sett till att skatten i Västra Götalandsregionen redan höjts med 25 öre.

“Satsning” var ordet för kvällen för vänsterföreträdarna. “Satsning, satsning, satsning”, ekade i lokalen när snart när varenda S-ledamot besökte talarstolen för att redogöra för sin del av penningregnet.

Kommunens medel hämtas inte ur något ymnighetshorn. De tas från invånarnas inkomster. Att höja skatten innebär inte bara skenbart storslagna, politiska “satsningar”. Tunga budgetar leder också till tunna plånböcker. Sådana beslut får konsekvenser för människors vardag och privatekonomi. För dem med låga inkomster och knappa marginaler kan en skattehöjning vara det som välter vardagen över ända. För många med ytterst normala inkomster innebär en skattehöjning att drömmar och ambitioner tillintetgörs.

Om detta enkla, men oerhört väsentliga förhållande ville jag påminna med mitt inlägg i debatten. Sedan ska rätt vara rätt. Jag råkade i talarstolen hävda att skyttesoldaten Annas skatt skulle öka med 1393 kronor per månad. Det ska – tack och lov – vara per år.

LÄNKAR:

Läs Alliansens i Skövde budget

Etiketter

Tappade uppkopplingen