Veterandag i insatsområdet

Blogginlägg

Sedan den första FN-missionen etablerades 1948 har över 66 000 svenskar lämnat hem och nära och kära för att i främmande land göra en insats för freden. Av dem är nästan 55 000 ännu i livet. Knappt 1000 veteraner är bosatta i min hemkommun Skövde.

Idag på Veterandagen hyllar och hedrar vi alla dem som har gjort uppoffringar och insatser för fred och säkerhet. Vi känner med dem som i och med sin insats fick skador för livet, synliga på kroppen eller osynliga i själen. Vi minns dem som betalade det allra yttersta priset och som kom hem i kista till det Sverige som de gjorde sin tjänst och sin oerhörda uppoffring för.

Förra året firade jag Veterandagen tillsammans med min kärlek Ann-Sofie på Gärdet i Stockholm. Det var pampigt och det var stämningsfullt när generationer av svenska peacekeepers strålade samman. Den förbannade coronapandemin omöjliggör i år denna samling. Men manifestationen hölls i ett annat format och den sändes över nätet. Bandet mellan veteraner är starkt och består. Det kan inget virus i världen bryta.

Idag uppmärksammar jag Veterandagen tillsammans med mitt förband Mali 12 på plats i insatsområdet. Vi som hade möjlighet inledde dagen med ett fyspass i form av en liten veteranmarsch. Vi har sedan följt den finstämda och nätsända ceremonin vid Granhammars slott. Tillsammans har vi också genomfört en enkel och värdig ceremoni för att högtidlighålla minnet av stupade peacekeepers.

I själ, hjärta och tanke krokar vi arm med veteraner hemma i Sverige och över världen. Vi tänker särskilt på våra älskade anhöriga. Våra barn, makar, makor, föräldrar, pojk- och flickvänner. Dem vars uppoffringar och försakelser är en förutsättning för att vi ska kunna fullgöra vår tjänst för Sverige.

Tappade uppkopplingen