Ynkligt!

Blogginlägg

Idag meddelade Sverigedemokraterna med buller och bång att de rekryterat en sittande M-riksdagsledamot till sina led. Ledamoten heter Patrick Reslow och är från Malmö. Jag har aldrig hört talas om honom förut. Han kan knappast kan ha gjort något större politiskt avtryck som riksdagsledamot. I alla fall inte utanför den egna valkretsen. Men även en lättviktare får några minuters tid på den nationella mediascenen när rollen som svekfull partibytare ska spelas.

Jag blir arg och upprörd  när moderater, oavsett om det är i kommuner eller i riksdagen, lämnar partiet eller byter till ett annat, men ändå behåller sina politiska uppdrag. Nyligen var det ett knippe moderater som gjorde en motsvarande manöver i kommunpolitiken i Stenungsund. Det är ytterst få politiska vildar som är personvalda och därmed kan hävda att deras mandat är deras personliga och inte partiets (även om inte heller ett sådant resonemang är vattentätt hederligt). Reslow är inget undantag. Han samlade endast 1,7 % av personkryssen i det senaste riksdagsvalet. Avhopparna i Stenungsund hade en ännu lägre kryssandel.

Det är givetvis fritt fram att lämna ett parti. Men då ska man också avträda de uppdrag man fått genom väljarnas partiröster. Allt annat är att visa förakt mot både väljare och valsystem. Det är ynkligt. Om Reslow har någon skam i kroppen ska han lämna riksdagen.

Tappade uppkopplingen